ΤI EINAI TO OZON;


Το οξυγόνο και το όζον
Το οξυγόνο που αναπνέουμε αποτελείται από δύο άτομα O2. Το δε όζον αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου (Ο3). Στη φύση, το όζον χρησιμεύει για να προστατεύει τη γη από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. 
Σήμερα, μιλάμε συχνά για το στρώμα του όζοντος γιατί το επίπεδο μόλυνσης στην ατμόσφαιρα είναι πάρα πολύ υψηλό και το όζον αντιδρά περισσότερο με τους ρύπους που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα παρά με τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ηλίου. Έτσι μειώνεται η ικανότητά του να μας προστατεύει. Ωστόσο, αν το όζον μας προστατεύει ήδη από τόσο μεγάλη απόσταση, κάνει επίσης θαύματα πιο κοντά σε μας. 
Πως δημιουργήθηκε το όζον;
Στη φύση, εφόσον οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου έρχονται σε επαφή με το οξυγόνο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, τα δύο άτομα του οξυγόνου απελευθερώνονται και αυτά τα άτομα Ο1 αντιδρούν με τη σειρά τους με το οξυγόνο (Ο2) για να παράγουν όζον (Ο3).
Για να μετατρέψουμε με τεχνητά μέσα το οξυγόνο σε όζον, υπάρχουν δύο πιθανές επιλογές:
Επιλογή 1
Εκθέτουμε το οξυγόνο αυτό σε υπεριώδη λάμπα
Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος. Αν και είναι πολύ διαδεδομένη, δεν είναι και τόσο αποτελεσματική. Η ποσότητα όζοντος που παράγεται με τον τρόπο αυτό παραμένει ελάχιστη, ακόμα και αν αυξήσουμε τη δόση στις σημαντικές αναλογίες. Επίσης η μέθοδος αυτή μπορεί να αποβεί δαπανηρή σε κατανάλωση ηλεκτρισμού.
Επιλογή 2 
Θέτουμε το οξυγόνο αυτό σε κυκλοφορία σε ένα ηλεκτρικό πεδίο (ηλεκτρικά τόξα). 
Αυτή η δεύτερη επιλογή είναι μακράν η πιο αποτελεσματική μέθοδος παραγωγής όζοντος που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Επίσης είνα η λιγότερο διαδεδομένη.
Για παράδειγμα, η μικρότερη ποσότητα όζοντος που παράγεται από μια συσκευή παραγωγής με ηλεκτρικά τόξα είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που παράγεται από μια συσκευή παραγωγής με υπεριώδη λάμπα. Επίσης, το κόστος λειτουργίας της είναι περίπου 75% μικρότερο σε κατανάλωση ηλεκτρισμού.
Οφέλη του όζοντος 
Επιλέγοντας τη φυσική απολύμανση με τη χρήση όζοντος πετυχαίνετε:
Φυσικό νερό, καθαρό και διαυγές παρόμοιο με το εμφιαλωμένο.

 • Απόλυτη εξάλειψη των βακτηρίων, των μετάλλων και των οσμών του νερού.
 • Τέλος στις υποψίες σχετικά με την ποιότητα του νερού.

  Ο οζοντισμός είναι μια επεξεργασία του νερού που λειτουργεί με τη χρήση του αέρα του περιβάλλοντος και του ηλεκτρισμού. Δεν προστίθεται τίποτε άλλο: ούτε αλάτι, ούτε χημικά προϊόντα, ενώ το αποτέλεσμα είναι απλώς θεαματικό!

  Το όζον είναι μια ολοκληρωμένη λύση

  Χαρακτηριστικά του όζοντος

  Εξαλείφει τα βακτήρια και τους ιούς
  Εξαλείφει τα κολοβακτηριδιόμορφα περιττώματα και άλλα
  Εξαλείφει το σίδηρο (λεκέδες σκουριάς)
  Εξαλείφει το μαγγάνιο (μαύροι λεκέδες)
  Εξαλείφει το θείο (οσμή αυγού)
  Εξαλείφει τις γεύσεις που μένουν στο στόμα
  Εξαλείφει τα ύποπτα χρώματα
  Εξαλείφει την τανίνη (κιτρινωπό χρώμα)

  Το όζον και το πόσιμο νερό

  Στην επεξεργασία του πόσιμου νερού, το όζον χρησιμοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια. Πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των οποίων το Λος ¶ντζελες, το Παρίσι και το Μόντρεαλ, χρησιμοποιούν το όζον αυτή τη στιγμή. Στην Αμερική αρκετές κοινότητες καθαρίζουν το νερό τους με τη χρήση όζοντος. Το όζον χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό
  εμφιαλωμένων νερών όπως διαπιστώνουμε άλλωστε διαβάζοντας τις ετικέτες στα μπουκάλια.
  Το όζον χρησιμοποιείται τόσο στον καθαρισμό υδάτων δικτύων υδραγωγών όσο και στον
  καθαρισμό υδάτων ιδιωτικών αρτεσιανών πηγαδιών. Η μόνη διαφορά έγκειται στην ικανότητα παραγωγής του συστήματος.

  Αν το όζον μπορεί να καταστήσει το νερό πόσιμο με απόλυτα φυσικό τρόπο, φανταστείτε τι μπορεί να κάνει για το νερό του SPA ή της πισίνας σας!

  Η ρύπανση αποτελεί την αιτία της μόλυνσης του νερού.

  Αν και καταβάλλονται πολλές προσπάθειες αυτή τη στιγμή για τον περιορισμό του φαινομένου της ρύπανσης, αυτή επηρεάζει ακόμα τα αποθέματά μας σε πόσιμο νερό.

  Η όξινη βροχή, οι κλιματικές αλλαγές, οι πλημμύρες, οι παγετοί και το λιώσιμο των πάγων καθώς και το υπερβολικό σκόρπισμα της κοπριάς και άλλων μορφών λιπάσματος είναι παράγοντες που συμβάλλουν στη
  μόλυνση του εδάφους. ¶παξ και μολυνθεί το έδαφος, μολύνεται ολόκληρος ο υδροφόρος ορίζοντας, το νερό που κυκλοφορεί εκεί επηρεάζεται. Έτσι η μόλυνση αυτή μεταφέρεται μέχρι το νερό που πίνουμε.

  Οι αντιδράσεις του όζοντος

  Το όζον είναι μια πολύ ενεργή μορφή του οξυγόνου. Με φυσικό τρόπο, το όζον προσπαθεί να αντιδράσει με κάτι που βρίσκεται στο περιβάλλον του. Όταν το όζον αναμειχθεί με το νερό και συναντήσει κάποιο βακτήριο, ιό ή κάποιον άλλο μικροοργανισμό, το τρίτο άτομο του οξυγόνου απελευθερώνεται και αντιδρά στιγμιαία με το μόριο που συναντά. Το μόριο αυτό καταστρέφεται αυτομάτως και τότε το όζον ξαναγίνεται οξυγόνο.

  Αν το όζον δεν συναντήσει κάτι με το οποίο να μπορεί να αντιδράσει, το πλεονάζον όζον μετατρέπεται ξανά σε οξυγόνο με φυσικό τρόπο σε περίπου 20 λεπτά αφότου δημιουργήθηκε. Δεν μένει πια κανένα ίχνος όζοντος ούτε αντίδρασης μετά την επεξεργασία. Το όζον έχει επίσης την ιδιότητα να οξειδώνει τα μέταλλα (λεκέδες σκουριάς) το θείο (οσμή αυγού) και την τανίνη (κιτρινωπό χρώμα). Μόλις οξειδωθούν τα μόρια αυτά, αρκεί να τα φιλτράρουμε για να τα αφαιρέσουμε από το νερό.

  Το όζον εξουδετερώνει επίσης τις ύποπτες οσμές του νερού. Ωστόσο, το αλάτι και τα μέταλλα (σκληρότητα) δεν επηρεάζονται από το όζον. Για τη ρύθμιση αυτών των προβλημάτων, πρέπει λοιπόν να συνδυάσουμε περισσότερες της μιας τεχνολογίες.

  Το όζον είναι πιο απλό και φυσικό

  Από όλες τις επιλογές που έχετε για τον καθαρισμό του νερού, η πιο απλή και φυσική είναι η χρήση του
  όζοντος. Η επεξεργασία είναι τόσο απλή που νομίζουμε ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική από τις άλλες.
  Ωστόσο, η καθαριστική ικανότητα του όζοντος είναι τεράστια.

  Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μορφές επεξεργασίας, το όζον προσφέρει συνεχή απολύμανση του νερού, σε αντίθεση με τα αποσκληρυντικά, το αλάτι και τα άλλα φίλτρα που ενεργούν μόνο στα βακτήρια. Σε σύγκριση με το χλώριο, το όζον ενεργεί τουλάχιστον 500 φορές πιο γρήγορα. Επίσης, εφόσον μετατρέπεται στη συνέχεια ξανά σε οξυγόνο, είναι απολύτως φυσικό και δεν αφήνει κανένα κατάλοιπο γεύσης ούτε άποιο ορατό ίχνος στο νερό, μετά την επεξεργασία. Είναι πλέον εμφανές ότι το όζον παραμένει αυτή τη στιγμή η πιο κατάλληλη λύση για τον καθαρισμό του πόσιμου νερού.

 

Last Updated: Sunday, 21 April 2019 23:14
hapater

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Δείτε την πολιτική της εταιρείας μας επιλέγοντας τη σελίδα με τους Όρους Χρήσης.

Εάν συμφωνείτε επιλέξτε το διπλανό πεδίο