ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ULTRA VIOLET


Καθαρο νερο χωρις μικροβια ultra violet (U.V)
Χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για την απολυμανση του νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή και σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές και

ME ΛΑΜΠΑ ULTRA VIOLET

Ονομάζουμε ριβονουκλεϊκό οξύ, που γενικά υποδεικνύεται με τη συντομογραφία RΝA, την ομάδα μακροκυττάρων που συναντάμε στους έμβιους οργανισμούς όταν εμφανίζονται οι γενετικές πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες στο DNA. Το νουκλεϊκό οξύ του μικροοργανισμού απορροφά σχεδόν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία UVC, γεγονός που προκαλεί χημική αντίδραση στο μόριο του DNA. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο ανώμαλος δεσμός των διμερών κυκλοβουτανίου - πυριμιδίνης στην αλυσίδα του DNA ύστερα από την υπεριώδη ακτινοβολία UVC. Χάρη σε αυτό το δεσμό διμερών στην αλυσίδα του DNA, οι μικροοργανισμοί προσβάλλονται με τέτοιο τρόπο ώστε ο διαχωρισμός των κυττάρων και επομένως ο πολλαπλασιασμός τους είναι αδύνατος: ο μικροοργανισμός γίνεται επομένως αβλαβής και πεθαίνει.

Η απολυμαντική δράση που χρειάζεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση καθορίζεται από τον μικροοργανισμό και από τη δόση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVC που χρησιμοποιείται. Μια δόση υπεριώδους ακτινοβολίας UVC είναι το αποτέλεσμα της έντασης της λάμπας (ισχύς της λάμπας στα 254 νμ.) επί τη διάρκεια της έκθεσης (μέγεθος ροής) εκφράζεται σε milliwattsec./ cm.2. Υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ένταση της λάμπας και τη διάρκεια της έκθεσης: μια δόση 10 mW/cm2 επιτυγχάνεται με ένταση 2 mW/cm2 διάρκειας 5 sec. ή με 5 mW/cm2 διάρκειας 2 sec.
Κύματα

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι, όπως άλλωστε και το κανονικό φως, μια ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, μια ενέργεια που διαδίδεται μέσω της ταλάντωσης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει δυαδικό χαρακτήρα: αφενός υπάρχουν κύματα και αφετέρου υπάρχουν μόρια (φωτόνια). Τα κύματα χαρακτηρίζονται από το μήκος κύματος ενώ τα φωτόνια από την ενέργειά τους. Όσο μικρότερο είναι το μήκος του κύματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια των φωτονίων και αντιστρόφως. Το μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας UV είναι μικρότερο από εκείνο του κανονικού φωτός, αλλά περιέχεται περισσότερη ενέργεια. Το πλήρες ηλεκτρομαγνητικό φάσμα περιλαμβάνει την ακτινοβολία γάμμα, την ακτινοβολία rontgen, την υπεριώδη ακτινοβολία, το ορατό φως, τις υπέρυθρες, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα.

Οι διάφορες ιδιότητες των μήκων κύματος στον τομέα UV, που κυμαίνεται από 100 έως 400 νανόμετρα, επιτρέπουν τον επιμέρους διαχωρισμό του σε τρεις κατηγορίες: UVA (ηλιακό σύνολο) UVB (θεραπεία της ψωρίασης) και UVC (απολύμανση).

Τα μήκη κύματος που έχουν ταξινομηθεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού (CIE) είναι 320-400 νμ., 280-320 νμ. και 100-280 νμ., αντίστοιχα. Η UVC διαθέτει ισχυρή απολυμαντική δράση. Μικροοργανισμοί όπως οι ιοί, τα βακτήρια, η μούχλα και οι μύκητες καταστρέφονται ή απενεργοποιούνται χάρη στη φωτοχημική δράση που παρέχει η υπεριώδης ακτινοβολία UVC.

Η τεχνική του ULTRA VIOLET

Χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας για καθαρισμό και αποστείρωση του νερού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή και σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές και συστήματα ( π.χ. φίλτρο χάρτου, άνθρακα, media filter, αφαλάτωση κτλ.). Τα UV είναι μία μοναδική και ταχεία τεχνική για την απαλλαγή του νερού από μικρόβια, βακτηρίδια και άλλα ρυπογόνα στοιχεία, χωρίς την χρήση θερμότητας ή χημικών. Αυτή η μέθοδος απολύμανσης του νερού είναι ιδανική για πολλές εφαρμογές, καθότι τίποτα δεν προστίθεται στο νερό. Επιπλέον, πέραν της εξαιρετικής απόδοσης αποστείρωσης, αυτή η μέθοδος είναι απλή, ανέξοδη, απαιτεί μικρή συντήρηση και είναι πιο αξιόπιστη από άλλες μεθόδους απολύμανσης του νερού.

Πως λειτουργεί το σύστημα UV

Το νερό εισέρχεται στο σύστημα και ρέει κυλινδρικά στο χώρο μεταξύ του σωληνοειδή περιβλήματος χαλαζία και του εσωτερικού τοιχώματος του συστήματος.

Οι κυκλικοί καθαριστήρες της λάμπας διεγείρουν τον στροβιλισμό του υγρού εξασφαλίζοντας ομοιόμορφη έκθεση των αιωρούμενων μικροοργανισμών στις θανατηφόρες ακτίνες UV.

Η βαλβίδα ελέγχου επιτρέπει οπτική παρατήρηση της λειτουργίας της λάμπας.

Ο μηχανισμός καθαρισμού επιτρέπει τον περιοδικό καθαρισμό του χαλαζιακού σωλήνα χωρίς την ανάγκη αποσυναρμολόγησης ή διακοπής λειτουργίας του συστήματος.

Το νερό που βγαίνει από το σύστημα είναι έτοιμο για απευθείας χρήση.

Πλεονεκτήματα του Ultra Violet

Αποτελεσματικό: Όλοι οι μικροοργανισμοί είναι ευάλωτοι στην απολύμανση του UV.
Οικονομικό: Χιλιάδες λίτρα νερού απολυμαίνονται για κάθε δραχμή λειτουργικού κόστους.
Ασφαλές: Χωρίς κινδύνους υπερδοσολογίας, χωρίς πρόσθεση επικίνδυνων χημικών.
Γρήγορο: Το νερό είναι έτοιμο για χρήση μόλις βγει από τον απολυμαντή UV.
Εύκολο: Εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση. Τα συμπαγή συστήματα απαιτούν ελάχιστο χώρο.
Αυτόματο: Παρέχει συνεχή ή διακεκομμένη απολύμανση χωρίς ειδική παρακολούθηση ή μετρήσεις.
Χωρίς χημικά: Νερό χωρίς γεύση χλωρίου και χωρίς προβλήματα σκουριάς.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Φάρμες & Εκτροφεία: Το ασφαλές πόσιμο νερό αυξάνει την παραγωγή των ζώων με την εξαφάνιση απωλειών από μολύνσεις που εμφανίζονται με το νερό. Βελτιώνει την υγιεινή, εξασφαλίζει ένα υγιές κοπάδι και αυξάνει τους δείκτες παραγωγής και αποδοτικότητας.

Νερό Πηγαδιών: Εξαλείφει τα βακτήρια που μπορεί να εμφανίσει το νερό κατά καιρούς, λόγω της ροής του κοντά σε αποχετεύσεις ή μολυσμένα υπόγεια νερά.

Βιομηχανίες Εμφιάλωσης: Εξασφαλίζει νερό ελεύθερο από μικροοργανισμούς και βακτηρίδια, για χρήση σε παραγωγή ποτών, αναψυκτικών, κρασιού και νερό εμφιάλωσης.

Βιομηχανίες Φαρμάκων και Καλλυντικών: Το νερό ελεύθερο από βακτήρια εξασφαλίζει την ειδική επεξεργασία προδιαγραφών που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων.

Εργαστήρια: Το ασφαλές νερό με UV που είναι απαραίτητο για εξετάσεις και έρευνα.

Νοσοκομεία: Εξασφαλίζει καθαρό και ασφαλές νερό για τα εργαστήρια παθολογίας, νεφροκάθαρση και καθαρισμούς, όπου το ελεύθερο από βακτήρια νερό είναι απολύτως απαραίτητο.

Εφαρμογές με άλλα συστήματα τεχνολογίας: Νερό ασφαλές για χρήση σε συνδυασμό από απιονιστές και συστήματα επεξεργασίας νερού.

Βιομηχανία τροφίμων: Αποστειρωμένο νερό για χρήση σαν πρόσθετο σε σκευάσματα αλλά και για τον καθαρισμό, προ της συσκευασίας, λαχανικών, φρούτων, ψαριών και κρεάτων, προλαμβάνοντας έτσι βακτηρίδια που γεννώνται στο νερό.

Οικιακή χρήση για σπίτια, τροχόσπιτα, εξοχικά, σχολεία, ξενοδοχεία, αεροπλάνα.

Εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών: Εξαιρετική μετεκατεργασία των λυμάτων νερού, για τον έλεγχο των μικροοργανισμών, χωρίς τοξικά πρόσθετα που επηρεάζουν την θαλάσσια ζωή ή άλλης μορφής ζωής, αναλόγως του χώρου όπου απορρίπτεται.

Αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια: Ελαχιστοποιεί τις απώλειες φυτών και καλλιεργειών, από μολύνσεις που περνούν μέσω των ριζών, λόγω χρησιμοποίησης μη ασφαλούς νερού.

Πισίνες: Βοηθάει στον έλεγχο δημιουργίας βακτηριδίων, αλγών και ρύπων. Επιτρέπει στους χρήστες του UV τη μείωση δοσολογίας χλωρίου.

ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ - ΣΥΣΚΕΥΕΣ ULTRA VIOLET

Τα συστήματα UV χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την παροχή νερού που επιθυμεί ο πελάτης. Περαιτέρω υπάρχουν 4 ειδών Ultra Violet:

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Μικροβιοκτόνων λαμπών UV Λάμπες από 12 in. μέχρι 48 in. Έχουν τα ακόλουθα τυπικά τεχνικά χαρακτηριστικά:

Μήκος Λάμπας Κατανάλωση Ρεύματος 2537Α Έξοδος Διάρκεια Ζωής
12 in 8 W 1.3 W 7.500 ώρες
18 in 18 W 5.8 W 7.500 ώρες
36 in 39 W 14.6 W 7.500 ώρες
48 in 110 W 51.5 W 7.500 ώρες


Ένας απολυμαντής μονής λάμπας μπορεί να σχεδιαστεί για να επεξεργάζεται οποιοδήποτε ροή μέχρι 240 gph. Με τον πολλαπλασιασμό συστημάτων απολυμαντών σειριακά ή παράλληλα τοποθετημένους, μεγαλύτερες ροές είναι εφικτές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

Απόδοση λάμπας UV

Μήκος λάμπας - όταν η λάμπα είναι τοποθετημένη παράλληλα με την ροή του νερού ο χρόνος έκθεσης είναι ανάλογος του μήκους.

Σχεδιασμός ροής του νερού - ο χρόνος έκθεσης είναι αντίστροφος στα συστήματα κάθετης ροής.

Διάμετρος του θαλάμου - επειδή το νερό από μόνο του απορροφά ενέργεια UV, η διοχετευόμενη ποσότητα ακτινοβολίας μειώνεται λογαριθμικά με την απόσταση από την λάμπα. Ένα τυπικό σύστημα UV εμφανίζεται παρακάτω. Κατά την λειτουργία το νερό εισέρχεται από την βαλβίδα εισόδου (inlet) και ρέει κατά μήκος του χαλαζιακού σωλήνα (που περιέχει την λάμπα UV) και του εσωτερικού τοιχώματος του θαλάμου. Το απολυμασμένο νερό εξέρχεται από την βαλβίδα εξόδου (outlet).

Χαρακτηριστικά προς έλεγχο:

Δυνατότητα αναβάθμισης - τα συστήματα πρέπει να είναι το δυνατόν ομοιόμορφα και αμετάβλητα, ώστε να είναι δυνατή και εύκολη η αναβάθμιση αργότερα.

Βαλβίδα οπτικού ελέγχου - επιτρέπει τον οπτικό έλεγχο της λειτουργίας της λάμπας, αργότερα είναι δυνατή σε αυτή την βαλβίδα η προσθήκη ηλεκτρονικού οργάνου ελέγχου.

Μονή λάμπα ανά θάλαμο - δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω πιο λεπτομερούς ελέγχου από ότι ένα σύστημα πολλαπλών λαμπών σε ένα θάλαμο.

Προστατευτική σωλήνα χαλαζία - το κρύο νερό που περνά από μια απροστάτευτη λάμπα (χωρίς σωλήνα χαλαζία) μειώνει την θερμοκρασία της λάμπας και την απόδοση ακτινοβολίας της. Η προστατευτική σωλήνα χαλαζία επιτρέπει στην λάμπα να διατηρεί την υψηλότερη θερμοκρασία για να αποδώσει την ακτινοβολία 2537 Α που απαιτείται.

Μηχανικά καθαριστικά - επιτρέπουν τον καθαρισμό του προστατευτικού σωλήνα χωρίς την ανάγκη αποσυναρμολόγησης ή διακοπής λειτουργίας του συστήματος.

Αξεσουάρ - Μετρητές ροής, ηλεκτρονικός έλεγχος UV, ηλεκτρονικές βαλβίδες διακοπής λειτουργίας, πρέπει να είναι διαθέσιμες για το σύστημα, ώστε να επιτρέπει την σωστή λειτουργία του συστήματος, χωρίς επιστάτη.

ΧΛΩΡΙΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ULTRA VIOLET ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ Σαν τριτογενή επεξεργασία του νερού η χλωρίωση έχει το πλεονέκτημα της συνεχούς απολύμανσης μετά την αρχική επεξεργασία, αφού κάποιες χλωρίνες παραμένουν στο νερό με υπολειμματική δυνατότητα απολύμανσης. Η μέθοδος ωστόσο του ULTRA VIOLET δεν έχει κανένα από τα κατωτέρω μειονεκτήματα της χλωρίωσης:

Η επεξεργασία με χλωρίωση απαιτεί επιστασία σωστής λειτουργίας.

Σε μικρές εγκαταστάσεις, όταν το χλωριούχο αέριο ελευθερώνεται από το δοχείο χλωρίου ή σε μορφή υγρών κρυστάλλων ή ως κόκκους, δημιουργεί αέρια εξαιρετικά επικίνδυνα τα οποία μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Το χλώριο είναι ένα χημικό εξαιρετικά διαβρωτικό και τοξικό.

Η χλωρίωση είναι προσθετικό στοιχείο, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μη επιθυμούμενη γεύση στο νερό και μείωση του PH.

Η χλωρίωση είναι χημικά ενεργή και μπορεί αντιδράσει με ξένα στοιχεία (π.χ. με βιομηχανικά απόβλητα) και να δημιουργήσει τοξικές ενώσεις, ένα θέμα που απασχολεί σοβαρά τις κρατικές αρχές. Μπορεί να ενωθεί με την αμμωνία σε δημιουργία "χλωραμίνης" η οποία είναι εξαιρετικά τοξική στα ψάρια ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες,

Μπορεί να ενωθεί με ... σε δημιουργία "χλωροφαινόλης", ένα επίσης εξαιρετικά τοξικό στοιχείο.

Last Updated: Wednesday, 19 June 2024 01:36
hapater

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Δείτε την πολιτική της εταιρείας μας επιλέγοντας τη σελίδα με τους Όρους Χρήσης.

Εάν συμφωνείτε επιλέξτε το διπλανό πεδίο